De combinatie van personal training en fysiotherapie?

“Wat vind je nou leuker om te doen? Personal training geven of fysiotherapie?” Dit is een vraag die ik geregeld krijg. Een vraag waar ik niet één duidelijk antwoord op kan geven omdat beide beroepen leiden tot wat ik echt leuk vind om te doen: Mensen begeleiden in het ontwikkelen tot een betere versie van zichzelf. En daarom beoefenen ik beide beroepen. Twee beroepen die stiekem erg sterk in elkaar verweven zijn en heel makkelijk te combineren in de praktijk.

Waar velen nog denken dat fysiotherapie alleen maar bestaat uit massages, manipulaties, dry needling en tal van andere passieve behandelmethodes waar de cliënt niks hoeft te doen, is eigenlijk het tegenovergestelde waar. Fysiotherapie moet een mix zijn van passieve en actieve behandelmethodes, waarbij het belangrijkste doel is dat de cliënt zelfstandig met zijn klachten om leert te gaan. En dat leer je door zelf te doen. Oefenen, trainen en leren. Zo min mogelijk op de behandelbank en zo veel mogelijk in de trainingszaal!

Maar dán lijkt fysiotherapie toch eigenlijk wel heel veel op personal training.. Dat klopt. De lijn is dun en dat maakt het voor mij makkelijk om te combineren tot één beroep. Want net als personal training, kan fysiotherapie zowel preventief als curatief worden ingezet. Dus niet alleen als je al klachten hebt. En zeg nou zelf, wat heb je liever? Door klachten uit de roulatie en weken met pijn lopen, of leren hoe je die klachten kan voorkomen en lekker blijven knallen in je sport.. Ik zou het wel weten!

Maar wanneer geef ik dan fysiotherapie en wanneer personal training? Voor het gemak zie ik mijn beroep altijd als een combinatie van beiden. Soms personal trainer met fysiotherapeutische kennis en soms fysiotherapeut die personal training geeft. De ideale combi om veel mensen te kunnen helpen!

Vraag jij je af of je zonder risico sport of heb je hulp nodig bij een klacht? Stuur gerust een berichtje om te overleggen!