Je hoort de uitspraken dagelijks wel voorbijkomen. “Ik moet weer op m’n eten gaan letten”, “Nee ik hoef geen stukje taart, want ik moet afvallen”, “Als ik nu dat koekje neem, is het sporten voor niks geweest” of “Vanaf morgen weer gezond eten hoor”. Deze uitspraken gaan vrijwel altijd gepaard met een negatieve toon en een kleine grimas in het gezicht, want diegene probeert af te vallen en kijkt daar erg tegenop. Maar waarom wordt hier zo tegenop gekeken?
Vaak heeft het negatieve sentiment om het onderwerp afvallen te maken met de manier van aanpakken. Er wordt minder gegeten en bepaalde voedingsmiddelen worden weggelaten omdat die (vaak onterecht) als ongezond worden gezien. Dit resulteert in veel gevallen in een te grote negatieve energiebalans waarin ook nog vaak de belangrijkste voeding wordt weggelaten. Voeding die je juist nodig hebt om gezond de dag door te komen. En dan? De vermoeidheid neemt toe, je wordt chagrijnig, futloos en de motivatie ebt weg. Logisch dus dat die negatieve koppeling automatisch gemaakt wordt!
Maar het klinkt niet heel logisch hè.. Je wilt gezonder leven, maar je voelt je alleen maar slechter. Is dat dan gezond? Nee dus! Sterker nog, je wordt er alleen maar ongezonder van en je hebt het vaak niet eens door..
Oké, volgens mij is dat nu wel duidelijk. Maar wat is dan wel gezond?
Eigenlijk is het heel makkelijk.. Een kleine negatieve energiebalans is al genoeg. Je eet iets minder dan wat je op een dag verbrandt en kan zo op een gezonde manier afvallen. Je zorgt dat je de juiste hoeveelheid binnenkrijgt aan macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook zeker voldoende vitamines en mineralen. Geen crash-dieet, geen veel te dure wondermiddelen, maar gewone maaltijden die je zelf kunt maken.
En ik hoor je al denken..: “Maar zijn dat dan van die droge kip met rijst en broccoli maaltijden?”. Nee! Gewone, lekkere maaltijden die je met het hele gezin kan eten. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een beetje kennis. Kennis die we bij Supra Healthcare graag met je delen, zodat je zelfstandig leert om te gaan met het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon.
Een nuchtere aanpak dus. Waar op veel plekken wordt geroepen dat het wiel opnieuw is uitgevonden, staan wij nog steeds met beide benen op de grond. Er is niks “speciaals” nodig om af te vallen en er zijn geen shortcuts. Geloof dus ook niet in al die goed opgezette marketingcampagnes waarin iets wordt beloofd wat te mooi lijkt om waar te zijn, want helaas is dit ook vaak het geval. Laat je niet in de maling nemen en stel realistische doelen. Zo stel je jezelf niet teleur en wordt de stap naar een gezond voedingspatroon nog leuk ook!